April 19, 2012

Georgia

Recent, am avut ocazia sa vizitez Georgia pentru prima data in cadrul unui training organizat de georgieni in parteneriat cu Slovacia, in cea din urma fiind organzatia coordonatoare cu Uniunea Europeana in vederea finantarii. "A Europe of Citizens - A Vsision for a near future?" fiind denumirea training-ului care avea ca scop formarea unor viziuni si conceptii asupra Cetateniei Europene, de asemenea de a instrui tinerii de a lua un rol mai activ in societatea din care provin.

Pornit din Chisinau aveam sa simt pe pielea mea cit de lunga e calea pina a ajunge in capitala georgiana, si mai apoi in orasul in care avea sa aiba loc training-ul propriu zis. Pornit in Gara de Nord, într-un autobus comme ci, comme ca ajungem in Transnistria si tot timpul cit am mers prin Dubasari in spre granita cu Ucraina nu m-am putut debarasa de sentimentul ca ma aflam intr-o tara straina in care si drumurile parca par mai bune. Desi in mod normal ar trebuie doar 2 posturi vamale am trecut vreo 5 cu controale minutioase luind in considerare reputatia de contrabandisti ce o au moldovenii.

Ajuns in Ucraina primul gind care mi-a venit era ca Moldova pe linga toate inca nu are cele mai proate drumuri, pe linga cele ucraine ale noastre inca sunt acceptabile, desi din cite mi-au spus ucrainenii in intreaga tara sunt tronsoane care sunt in reparatie capitala, desi mai apoi aveam sa ma gindesc ca e nimic pe linga ceea ce se face in Georgia, dar pina cind sa ajungem acolo mai intii trebuie sa "trecem" prin aeroportul Borispol din Kiev. Desi mai sunt ani buni pina cind vor inaugura noile terminale de aceasta data a trebuit sa trecem prin ala vechi care mi s-a parut putin aglomerat si prost securizat, intregul timp cit l-am petrecut in asteptarea check-in-ului nu m-am simtit in siguranta totala.

Comparativ cu alte aeroporturi pe care le-am vizitat (Ataturk (Istambul) Linate (Milano) Heathrow (Londra)) de indata ce pasesti in aeroport esti scanat cu tot cu bagaje din cap pina-n picioare, ceea ce la Borispol nu s-a intimplat, ai avut cale libera pina aproape de gate (poarta) fara sa fii deranjat de security, o ambianta numai buna pentru cazuri care au avut loc in aeroporturile moscovite.
Odata aterizat in Tbilisi aveam sa fiu intimpinat de un aerport nou renovat si desi mic e mult mai spatios decit aeroportul International Chisinau. Iesit afara nu esti "atacat" de taximetristi daca vrei sau nu un taxi. In drum spre orasul Kobuleti, oras de litoral unde avea sa aiba loc training-ul european aveam sa aflu sau mai bine sa simt lipsa de gauri in drumuri care pur si simplu sunt ideale, desi nu suta la suta, insa pe un 95 la suta la sigur.

Aveam sa descoper de-a lungul calatoriei ca in intreaga tara apar drumuri noi, iar la cele vechi mai apar noi benzi, unde lucrarile sunt de calitate si muncitorii nu stau si se odihnesc caci turistii care sunt in trecere sunt cei mai buni supraveghetori. Atunci m-am gindit ca iesirea Georgiei din CSI li-a priit bine georgieinilor. De asemenea, m-a surprins faptul  ca in intreaga tara sediile posturilor de Politie sunt cladiri total noi. Salariul mediu a unui politist georgia fiind de 500 de dolari lunar. De-a lungul calatoriei aveam sa vad o tara foarte frumoasa din punct de vedere a reliefului, munti in stinga si-n dreapta, o tara binecuvintata cu munti si mari.

In ultimii ani acestea s-au debarasat complet de infulenta rusa, cit in economie cit si in cultura. Nu degeaba are reputatia de cea mai reformatoarea tara in opinia Fondului Monetar International. Au o crestere economica in mediu de 9% incepind cu anul 2005, iar in 2007 au avut parte de o crestere a PIB-ului de 12.5%. Desi e o tara cu una dintre cele mai mari datorii externe din fostele tari ale Uniunii Sovietice, este pe locul II la capitolul Investii Straine Directe in raport de 51.1% din PIB-ul de 11.66 mlrd/dolari. Sub adminstratia lui Saakashvili, Georgia a avut parte de implentarea unui sir de reforme insitutionale importante cu scopul de a moderniza economia si de a inbunatati climatul investitional.

In sistemul impozitar, numarul de taxe s-a redus de la 22 la 7 conform noului cod de impozite. In sistemul judiciar, incepind cu anul 2004, incepind cu venirea adminstratie Saakashvili, 7 judecatori au fost incarcerati pentru luare de mita iar alti dosarele a altor 15 judecatori sunt pe rol. In 2005 peste 40% din sistemul judiciar a fost luat sub microscopde Consiliul Disciplinar in urma caruia 12 judecatori au fost dati afara. In acelasi timp salariile judecatorilor au fost marite considerabil pentru a scadea dependenta acestora de spaga.

In cele di urma Georgia este stiuta pentru imbunatatiri majore in sistemul comunicatiilor,  sectorul transporturilor, productia si distribuirea energiei electrice, si constructii toate in suma cunoscind de investii directe straine. In concluzie, este loc de schimbare si in Moldova, dorinta politica sa fie. sintem o tara mica, deci "curatenia" in mod logic nu ar trebui sa ne ia mult timp. Mai jos va invit sa vizualizati citeva poze din scurta dar placuta calatorie prin Georgia secolului XXI.

0 comments: