November 20, 2011

UE si moldovenii!

Cetatenii Republica Moldova necesita sa beneficieze de drepturile Uniunii Europene si prin aceste drepturi ma refer la dreptul la libera circulatie si dreptul de a munci si rezida in oricare din tarile Uniunii Europene, drepturi de asemenea stipulate in constituttile a numaroase tari europene. Cind se vorbeste despre cetatean european si cetatean al Uniunii Europene (in continuare UE) se necesita de a delimita aceste doua combinatii de cuvinte desi la analiza mai profunda principala diferenta se rezida la cele doua drepturi mentionate mai sus.


Uniunea Europeana inseamna mult mai mult decit relatiile economice dintre state, mult mai mult decit politica si lupta pentru intietate pe continent, glob. Pun pariu ca pentru marea majoritate a populatiei uniunii nu le pasa de politica ci isi vad de propriile vieti, de bunastarea familiala, de urcusuri profesionale, de faima in cercurile sociale, de relatiile interumane.


Cu astea fiind spuse, as vrea sa definesc sau mai bine spus sa evidentiez o lista de beneficii cu care UE ne este datoare si care populatia moldava le merita din plin ne luind in considerare calitatile negative pe care le poseda.


  • Moldovenii abti de munca si someri si inca pe deasupra specializati au nevoie de acces la piata europeana a muncii care pe linga ca ofera zeci de mii de posturi de munca mai e si diversa, poti fi manager de logisitca, consultant medical sau oricare alt domeniu si inca sa cistigi bine. Acele locuri de munca sunt neocupate din simplul motiv ca populatia nativa se considera superioara si demna de ceva mai mult iar din cite stiu eu moldovenii nu sunt capriciosi si asteptarile sunt la niveluri satisfacatoare, ar dori un salariu un pic mai sus de mediu si stabil si niste beneficii precum asigurare de sanatate, concedii pe masura si fond de pensii.
  • Daca tot moldovenii trimit anual miliarde de euro acasa poate avind siguranta muncii si optimismul in ziua de mine se vor invata sa-si investeasca banii inteligent. La moment multora le este frica ca numai isi vor incepe business-ul caci hop se va gasi cineva sa il ia de sub nasul lor din cauze precum coruptivitatea structurilor statului, birocratie si altele si probabil vor avea dreptate prin a fi precauti si ai investi in "castelele" sau "fortaretile" pe care le construiesc la ei in ograzi.
  • De cind tot am posibilitatea sa vizitez tari precum Turcia, Georgia, Ucraina, Marea Britanie, Italia, Germania (nu ca m-as lauda) pe tot timpul aflarii in una din acest tari ma simt ca Maugli cate tocmai se adapteaza la o viata civilizata dupa un lung trai in jungla. Unde nu ai intoarce ochii vezi oameni care nu se stiu intre ei insa se respecta si respecta normele de comportament in zonele private si publice. Am avut oportunitatea sa rezidez pe o perioada de citeva saptamini in Germania si nu am simtit cum m-am obsinuit la acest mediu de trai, desi intr-un oras relativ mic parcarile in oras sunt aproape toate cu plata, sunt zone pietonale si sunt zone pentru biciclisti, sunt bezni special destinate pentru biciclisti, sunt delimitatoare de viteza in zonele rezidentiale unde viteza deplasarii se reduce la 30 km/ora; gunoiul se sorteaza si daca o faci corect esti si platit pentru asta. Spre exemplu daca cumperi un bax de 6 sticle de apa minerala la pretul de 2.50/3 euro si duci sticlele goale dupa consumarea apei la reciclare primesti pina la 50% din suma achitata initial inapoi (o practica care merita aplicata si in Moldova); serviciile comunale iti vin intr-o singura factura si achitarea o poti face din fata calculatorului. Se spune despre nemti ca unde nu ar locui acestea isi fac acasa si in comunitatea lor o mica Germanie, unde e curat, frumos amenejat si intr-un cuvint civilizat.
  • Tinerii din Moldova luind in considerare sistemul educationale care este la pamint ar merita sa profite de studiile gratuite sau pe baza de bursa din diferite state si aici avem exemplul Romaniei. In Marea Britanie spre exemplu fiecare europeana poate sa-si inceapa studiile fara a avea nici un ban si incepind sa plateasca studiile abia dupa ce termina si are un loc stabil de munca urmind sa i se ia in dependenta de marimea salariu un anumit procent pentru a acoperi cheltuielile pe care statul britanic si UE le-a suportat pe perioada studiilor. De aceste beneficii moldovenii nu pot profita caci nu se incadreaza in europeni ci in internationali.
In concluzie, de-a lungul anilor am intilnit pe viu cit si in mediu online persoane care merita sa profite de pe seama celor mai bune conditii de trai si fara a avea sa paraseasca pamintul pe care au crescut. Intr-un fel sau altul ma simt discriminat de Uniunea Europeana pentru faptul ca m-am nascut cu citeva mii de km mai la est decit trebuia. Cu atit mai mult ca unele tari afirma ca moldovenii au deja cetatenie europeana si cu asta nu vad de ce nu ar oferi aceleasi facilitati si altora citeva sute de mii de moldoveni. La urma urmei nu e ceva pentru care EU nu va putea tine piept. Consider UE o structura destul de puternica ca sa integreze o tara mica ca Moldova care poate deveni o istorie de succes precum Georgia.
Acest articol nu este o analiza poltica sau economica a potentialului moldovenesc ci exprima exclusiv parerea personala pur subiectiva, de altfel ca si oricare alt articol postat pe acest blog.

Daca aveti intrebari, sugestii, propuneri si pareri nu ezitati sa le postati mai jos!
O zi buna!

2 comments:

  1. Datorită paşapoartelor româneşti vom avea parte de o premieră mondială:
    Moldovenii vor fi integraţi în Uniunea Europeană,dar Moldova nu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. abia seara tirziu ti-am observat comentariul si da-mi voie sa spun ... la asa ceva inca nu m-am gindit, ai spus-o bine, mai bine nici ca se putea :)

      Delete