July 03, 2011

ProTV Romania vs. ProTV Chisinau



 VS








Pornind de la premisa ca in mod natural se pune valoare pe calitate si nu cantitate as vrea sa aduc o mica analiza comparativa intre ProTV Romania si ProTV Chisinau, prima fiind calitate, cea din urma schiopateaza inca in cantitate.

Desi lipsesc date statistice, o sa indraznesc sa spun ca fan clubul al ProTV Chisinau acu citiva ani era mai mare, si asta din mai multe cauze dintre care si ca presa era limita si intimidata si anume acest post indraznea sa aduca la lumina zilei ceea ce altii nu indrazneau. Acu deja nu mai putem da vina pe limitare si intimidare, acu pentru presa doar cerul e limita.

Si totusi unii aleg sa faca audienta pe tragedii fara a respecta anumite limite ale decentei. Precum spunea si Vadim Zgherea in articolul sau respectivul canal de televiziune nu prezinta unele materiale, fie video, fie foto, in tocmai cele mai bune conditii. Deseori in reportajele lor se arata victime ale accidentelor "fara perdea" ca si cum nu ar mai avea dreptul la intimitate, fiind in stare grava sau si mai rau, decedate. Si totusi de cind urmaresc ProTV Romania nu am vazut asa cazuri. De asemenea, la ProTV Ch. in unele reportaje sunt prezentate imagini cu copii mici, care la canalul mama, sunt prelucrate cu efectul blur, pentru a exclude distribuirea lor pe internet spre deliciul pedofililor.


Cind se iau interviuri, din pacate, nu dau tocmai peste cele mai culte persoane, care fac greseli de exprimare la tot pasul, dar la urma urmei sunteti un post de televiziune, populatia trebuie sa invete de la voi si nu viceversa, ProTV-ul (Ch.) trebuie sa dea exemplul.

Nu faceti reportaje pe tragediile omenesti, si daca ele se intimpla invatati-va sa le relatati respectind intimitatea, si de asemenea nu uitati de principiile deontologice si in general de valorile umane.

De asemenea, as dori sa mentionez cite ceva despre personalul IT al acestui post, aveti putin respect fata de populatie si nu va bateti joc prin calitatea mediocra a streaming-ului (ProTV Live) ori sunetul intirzie, ori e inainte, iar alteori de abia e acceptabil. Din propria experienta, uneori pierd stirile orei 20.00 si vreau sa le urmaresc de indata ce acestea se termina in regim live +/- juma de ora insa uneori e revoltator caci acestea apar dupa orele 22.00 sau si mai tirziu, in zilele de week-end in genere nu le posteaza.

Si apropo, ProTV Ch. are un redactor de texte ? Daca da, aceste ar trebui eliberat din functie sau trimis pentru inca un an la Facultatea de Litere, caci totusi sint oameni in aceast tara care cunosc limba la un nivel avansat pentru care audierea reportajelor de la acest post zgirie rau auzul. Spre exemplu, in Romania exista o instituie care numara erorile comise in transmisiunile  live cit si cele din textele citite, deci e bine cind cineva iti da peste nas si daca ai putin respect de sine iti vei lua lectia si nu le vei comite pe viitor, si sa mai speram ca si ProTV Ch. isi vor lectiile.

ProTv Ch. risca sa piarda din audienta pentru aceste greseli, precum ma exprimasem si in alt articol, societatea moldoveneasca taxeaza sever si nu e tocmai cel mai generos popor in ce priveste oferirea unor ulterioare sanse.

Sper ca acest articol va ajunge si la ProTV Chisinau si vor accepta aceast critica constructiva cu nuante de feedback. Si tot sper ca pe viitor voi primi aceeasi placere din privit ca si din aceia pe care o primesc de privitul ProTV Romania.


Articol mutat de pe un alt blog de-al meu.

Facebook comments.

0 comments: