October 04, 2011

"Tratament" la camera de urgente!

Ministerul Sanatatii avertizeaza - Fumatul Ucide!

Fumatul avertizeaza - Ministerul nu e mai de treaba!

Si cu aceasta gluma imi incep a va povesti necazul de la camera de urgente!

Ora 6 dimineata, febra 37.5, nici o ora dormita in astepare chinuitoare ca febra sa scada de la sine insa daca tot acest lucru nu se intimpla am hotarit sa ma imbrac cu zece haine ca sa nu am frisoane si am decis sa fac o plimbare pina la urgente.

Imaginati-va, Spitalul Raional or. Singerei, merge la Servicul Ambulante ca sa-mi spuna ca nu e nimeni si mai bine ma duc la Urgente care se afla cu totul in alta cladire, plec intr-acolo ca sa vad ca usa e blocata cu o bara metalica.  Batut la usa numai ca sa o trezesc pe doamna de serviciu (la propriu de serviciu) ca sa o trezeasca pe alta frumoasa adormita cu titlu de MD (Doctor of Medicine; latina Medicinae Doctor) domnisoara in mid 20's, blonda si cu atitudine. Si incepe consultarea cu fraza "Si cum o sa lucrez eu azi?!"

Vadita deranjata si crispata ma intreaba ce s-a intimplat.

Eu: Am febra si nu am pastile cu ce sa scad febra .....
Ea: Si ce te zimbesti ?

Atunci eu ramin stupefiat, cine are febra si cine are halucinatii. Au mai urmat replici de genu': in general ai fost bolnav ? La care eu: poate imi dati perioade: jumatate de an, un an ? Daca jumatate de an - nu, daca un an - da. La care ea "si ce o faci pe desteptu' ?" Si de ce mai esti bolnav, boli cronice ?" I-am enumerat citeva la care pe fata ei se putea citi "Si ce te lauzi ?" Apoi au mai urmat inrebari precum ca "de ce nu m-am dus la farmacie (la 6 dimineata) ca e non-stop pe cind in oras asa ceva nu exista, cel mai tirziu ultima se inchide la ora 20.00.

La jumate de timp necesar pentru a-mi masura febra (care la 5 minute era 37.5) am luat termometrul si l-am pus pe masa, am facut stinga imprejur caci "doctorul" in cauza habar nu are ce inseamna bunele maniere, codul de etica si in mod are dificultati de a-si controla atitudinea.

Am venit inapoi acasa, cu aceeasi febra, am trezit toata familia, ma rascolit intreaga casa si am gasit niste pastile cu care mi-am coborit febra, insa cum nu ai da picior de al meu pe la camera de urgente nu va mai calca.

Cele expuse mai sus sunt doar jumatate din toate fazele "hazlii" de la urgente.

Cred ca nu e necesar sa intreb ce fel de specialisti pregateste USMF-ul nostru. Ce fel de profesori avem, tot asa si studenti, intr-un cuvint - mediocri. Si cel mai tare imi pare rau ca nu sunt unica victima a unui sistem defectuos.

Si atunci cind medicii ne avertizeaza ca am putea sa ne facem mai mult rau prin a ne trata singuri pe noi, si ca la prima ocazie sa apelam sa medicul de familie, ce sa facem ? Suntem gata sa suferim un tratament de rahat fara maniere si fara o procedura ? Care rau este mai mare ?

0 comments: